3D-tulostin hyötykäytössä ammattialojen välisessä yhteistyössä: Mikroskooppisen pienet pöpöt talteen älypuhelimella

Ammattiin opiskelu, Opetus

Dokumentointi on päivän sana, sen tietävät hyvin myös Keudan laboranttiopiskelijat. Työn eri vaiheet ja tulokset on kirjattava tarkasti ylös, ja aina vain parempi jos tuloksista saa napattua vielä digikuvankin. Digikameroiden yleistyminen ja toisaalta älypuhelimien kuvausominaisuuksien kehittyminen ovat lisänneet digikuvien käyttöä dokumentoinnissa, myös työelämässä alasta riippumatta.

– Eräässäkin teollisuuden laboratoriossa tuli puheeksi, että jokaisesta tutkittavasta tuote-erästä otetaan raportointia varten kuva, ja lisäksi joitain tuloksia tallennetaan digikuvina, kertoo laboratorioalan opettaja Hanna Komu. Hanna on yllä olevassa kuvassa.

Eri töiden ja työvaiheiden kuvaaminen on ollut Keudan laboratoriossa osa normaalia työskentelyä jo muutamien vuosien ajan. Kuitenkin tähän asti mikroskooppista saatavia tuloksia ei ole voitu tallentaa digikuvien muotoon. Asiaa selvitellessä internetin palstoilla, oli huomattavissa että muutkin ovat haaveilleet kiehtovien mikroskooppinäkymien tallentamisesta digitaalisesti. Aivan viime päivinä 3D-tulostimien ja älypuhelimien yleistyessä on onneksi avautunut uusia mahdollisuuksia tällä saralla. Internetistä löytyi muutamia ’oman alansa pelle pelottomien’ suunnittelemia älypuhelintelineitä, joihin luurinsa kiinnittämällä pystyi kuvaamaan tai videoimaan mikroskoopin näkymää.

Kuva_01_Älypuhelinteline

– Minusta tämä oli ihastuttava idea, ja nuoret ovat jo luonnostaan ammattilaisia älypuhelimella kuvaamisessa, jatkaa Hanna Komu. -Asia tuli puheeksi aamukahvipöydässä sähköosaston lehtorin Vesa Salmisen kanssa, ja keskustelusta syntyi hauska idea yhteistyöstä laboranttien ja elektroniikka-asentajien välillä. Meiltä löytyy mikroskoopit ja heiltä 3D-tulostin!

Projektia lähti työstämään eteenpäin Vesan elektroniikka-asentajaksi opiskeleva opiskelija Jesse Pullinen. Tavoitteena oli siis rakentaa 3D-tulostimen avulla älypuhelinteline, joka sopisi Keudan mikroskooppeihin, ja johon opiskelijat voisivat kiinnittää oman älypuhelimensa mallista riippumatta.

Vesa Salminen ja Jesse Pullinen

Vesa Salminen ja Jesse Pullinen

– Alkua löytyi valmiiksi netistä, mutta 3D-mallia piti muokata koulun mikroskoopeille paremmin sopivaksi ja vähän tukevammaksi, kertoo Jesse. – Ekassa versiossa varsiosa oli liian ohut ja sitä paksunnettiin. Rungon kiinnitysosat on taas kokonaan itse mallinnettu.

Jesse käytti 3D-mallintamiseen FreeCAD- ja Blender-ohjelmia, ja ohjauksessa oli tukena Lehtori Vesa Salminen.

– No, oikeasti Jesse teki kaiken likaisen työn, minä vain otan työstä kunnian, toteaa lehtori Vesa Salminen pilke silmäkulmassa.

Lopputuotokseksi muutaman koetulostuksen jälkeen saatiin kaksi hieman erikokoista telinettä, jotka sopivat napakasti Keudan eri mikroskooppimalleihin. Ja hyvin sopivatkin: ensimmäisiä koekuvia hiivasoluista ja bakteereita on nähtävillä tämän jutun kuvituksena. Mikroskoopin linssit suurentavat kohdetta tuhat kertaisella suurennoksella, ja älypuhelimella kuvaa voi vielä hieman suurentaa. Telineistä tulee olemaan iso ilo laboranttiopiskelijoille, mutta myös opettajalle:

– Dokumentoinnin lisäksi älypuhelinteline auttaa myös varsinaisessa työskentelyssä, koska nyt suurempi joukko opiskelijoita voi samanaikaisesti seurata kun joku tarkastelee mikroskooppipreparaattia, iloitsee Hanna. – Myös opiskelijan ohjaaminen helpottuu, kun opettaja näkee samaan aikaan saman näkymän kuin opiskelijakin.

Toivottavasti tästä yhteistyöstä poikii muita luovia ideoita 3D-tulostimella toteutettavaksi!

Kuva_02_Mikroskoopin_suurentamaton_näkymä_tallennettuna_digikuvaan Kuva_03_Värjättyjä_kokkibakteereja_ja_keskella_ilmakupla Kuva_04_Hiivasoluja_leivinhiiva

4 kommenttia - “3D-tulostin hyötykäytössä ammattialojen välisessä yhteistyössä: Mikroskooppisen pienet pöpöt talteen älypuhelimella”

 1. Timo Tervo

  Erinomaisen hauska innovaatio. Keudassa 3d toiminta ja yhteistyö eri koulutusalojen välillä on aktivoitumassa laajalti

  Vastaa
 2. Hanna Komu

  Kiitoksia kovasti kannustavista kommenteista! :)
  Käytävällä udeltiin mitä tekstin lopussa olevat kuvat esittävät. Tässä vastaus: Kaksi ensimmäistä kuvaa on otettu samasta preparaatista hieman eri suurennuksilla. Siinä on eristetty tuntematon bakteeri, joka osoittautui gramvärjäyksen ja mikroskopoinnin perusteella olevan grampositiivinen kokkibakteeri (eli tumman violetiksi värjäytyvä ja ympyrä). Toisessa kuvassa on lisäksi pienen pieni ilmakupla keskellä kuvaa luomassa tunnelmaa.
  Kolmas kuva on kaupallisesta leivinhiivasta. Hiivasolut ovat kooltaan noin 10-100 kertaa suurempia kuin bakteerisolut, ja kaksi viimeistä kuvaa on otettu samalla suurennuksella (n. 1000x).

  Vastaa
 3. Hanna Komu

  … Ai niin, ja kuvia klikkaamalla ne saa suuremmaksi. Kannattaa kurkata jos mikroskooppisen pieni maailma kiinnostaa!

  Vastaa

Kommentoi

 • (will not be published)

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>